Alle gerechten voor u gespecificeerd volgens de wet!

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen zijn in te delen in:

  1. Voedselallergenen:  komen het lichaam binnen via eten. Bijvoorbeeld eiwitten in koemelk en pinda's
  2. Inhalatieallergenen: komen het lichaam binnen via inademing: Bijvoorbeeld stuifmeelpollen
  3. Contactallergenen:  komen het lichaam binnen via contact met de huid. Bijvoorbeeld bestanddelen in creme's
Voedselallergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingredienten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingredienten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken extra duidelijk vermeld moeten worden op het etiket. Van deze 14 allergenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet duidelijk zijn aangegeven of ze voorkomen in het product. 

Ei

Kippeneieren zijn het meest gebruikte soorten eieren. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleieren. Het kan uitmaken of een ei rauw of gekookt wordt gegeten. Iemand die gekookt verdraagt kan wel reageren op rauw ei. Ook zijn er meer heftige reacties op eiwit dan op eigeel.
Waarvoor wordt het gebruikt?
Eieren worden gebruikt als bindmiddel en emulgator, zowel vloeibaar als in poedervorm. Ook wordt het gebruikt als doorhaalmiddel voor het paneren van producten.
Waar vinden we het?
We vinden ei in mayonaise en in veel bakkerijproducten, bakmixen, zoetwaren, ijs en advocaat. Het kan ook in producten voorkomen waar je het niet in verwacht zoals bijvoorbeeld snoep en halvarine.
Hoe kan ei op het etiket staan?
Albumine, Avidine, Conalbumine, Eigeel, Eipoeder, Eiwit, Fosfatidylserine, Fosfolipiden, Globuline, Lecithine (E322), Lipovitellin, Livetine, Lysozyme (E1105), Ovalbumine, Ovoglobuline, Ovomucine, Ovomucoïd, Ovosucrol, Ovotransfarine, Phosvitine.
Symptomen bij allergie:
Klachten van de luchtwegen en klachten van het darmkanaal. Anafylaxie komt zelden voor.

Gluten

Gluten zijn eiwitten die in granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, teff, rijst en mais) voorkomen. Gluten worden onderverdeeld in twee groepen eiwitten: de glutines en de gliadines. Alleen de gliadines kunnen aanleiding geven tot glutenintolerantie. Daarom kunnen deze mensen meestal wel rijst, mais en teff eten. 
Waar vinden we het?
Producten waar gluten in voorkomen zijn o.a. tarwemeel, paneermeel, roggemeel, roggebloem, brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Maar ook waar je het niet verwacht: soepen, sausjes, snoep, ijs en bier
Hoe kan het op het etiket staan?
Atta, Bètaglucaan-vezel, Bloem, Durum tarwe, Eiwithydrolysaat, Emmer (tarwe), Gerst/gort, glucosestroop, Gluten, Haver (meel), Kamut, Mout (stroop), Plantaardig eiwit, Rogge, Spelt, Tarwe, Triticale, Triticum, (Voedings)vezel, Zemelen, Zetmeel (gemodificeerd).
Symptomen bij allergie:
Een glutenallergie is eigenlijk geen allergie maar een voedselintolerantie. Patiënten met deze aandoening (coeliakie) hebben een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat de darmen de gluten niet goed verwerken. De patiënt krijgt na het eten van gluten vooral darmklachten zoals diarree. 

Melk

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie en komt het meest voor bij kinderen tot 3 jaar. Meestal groeien ze eroverheen. Wie een koemelkallergie heeft, reageert meestal ook op geitenmelk. 
Waar vinden we het?
Aardappelpuree, bak en braadproducten, cake, koek, bouillon, chocolade, kaas, yoghurt, samengestelde vleeswaren etc.
Hoe kan melk op het etiket staan?
Boter, caseïnaat, caseïne, crème fraîche, droge melkbestanddelen, gehydrolyseerde melk (eiwit) of caseïne, ghee, Glycomacropeptide, Immunoglobuline, Kaas, Kefir, Kwark, Lactalbumine, lactoferrine, Lactoglobuline (ß), Lactoperoxydase, Lactose, Lactoval, Lactulose, Melk, Melkbestanddelen, Melkderivaat, Melkeiwit, Melkpoeder (vol of mager), Nacho, Recaldent, Room (ook koksroom), Slagroom, Sour cream, Tagatose, Transglutaminase, Umer, Vla, Wei (poeder), Wrongel, Yoghurt, Zoete karnemelkpoeder, Zure room.
Symptomen bij allergie:
Huidklachten, darmklachten, luchtweg-klachten en ook een anafylactische reactie is mogelijk. Vaak is er echter sprake van een lactose-intolerantie en dat is iets andere dan een koemelkallergie. Een lactose-intolerantie is een overgevoeligheidsreactie op melksuiker, lactose. De darmwand kan in dat geval de lactose niet goed verwerken.
Symptomen bij intolerantie: 
Buikpijn, winderigheid en diarree na het gebruiken van lactose.

Pinda's

Pinda heet ook wel aardnoot, olienoot of apennoot. Eigenlijk is pinda vanuit botanisch oogpunt geen noot. De pindaplant is een boon en behoort tot de bonen (Vlinderbloemigen). Behalve gewone pinda wordt ook de olie uit de pinda, arachideolie, gegeten. Pinda is een berucht en veel onderzocht allergeen. Een minimale hoeveelheid leidt bij sommige mensen al tot ernstige reacties. Ook lijkt pinda-allergie steeds vaker voor te komen. 
Waar vinden we ze? 
Aroma's, kruidenpreparaten, bak- en braadproducten, desserts, marsepein, nougat, sausen, chocolade, chips, brood, ontbijtgerechten, oosterse gerechten etc. 
Symptomen bij allergie:
Huidklachten, angio-oedeem en anafylactische shock.
Wat kan er op het etiket staan?
Aardnoot, Apennoot, Arachide of aracide, Eiwithydrolysaat, Grondnoot, Natuurlijke aroma, Olie, Olienoot, Pinda.

Schaaldieren

De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak op weekdieren. Schaaldierallergie komt vrij vaak voor, het meest voor bij volwassenen. Na pinda’s en noten is het de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie. 
Waar vinden we ze?
Bouillabaisse, Kroepoek, Kruidenmixen, Mediterrane gerechten, Nam pla, Oosterse gerechten, Petis oedang, Salades, Sambal, Saus, Seasonings, Surimi, Trassi, Vissoep, 
Symptomen bij allergie: 
De symptomen variëren van jeuk en zwelling in de mond en keel tot levensbedreigende reacties. De klachten treden vooral op binnen een uur na consumptie. Maar ook aanraken en het inademen van stoom tijdens de bereiding van schaaldieren kunnen allergie veroorzaken. Ook olie die verontreinigd is met resten van schaaldieren geven aanleiding tot reacties. Meest voorkomende klachten zijn netelroos. Maar ook andere klachten zijn gemeld: huidklachten, darm-, ademhalings- en oogklachten.
Wat kan er op het etiket staan?
Fruits de mer, Gamba, Garnaal, Krab, Kreeft, Langoest, Langoustine, Oedang, Scampi, Zeevruchten.

Noten

Er bestaan veel verschillende soorten noten. Tot de allergeen noten horen: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pistachnoten, macadamianoten, pecannoten en paranoten. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het vruchten van bomen. Een kokosnoot is geen noot, maar een vrucht. Pinda behoort niet tot deze groep en wordt apart besproken. 
Waar vinden we ze?
Notenolie, marsepein, nougat, sausen, chocolade, chips, koek, brood, ontbijtgerechten, oosterse gerechten etc. 
Symptomen bij allergie:
Noten kunnen zeer ernstige reacties geven, een enkele keer zelfs met fatale afloop. Wie een notenallergie heeft, reageer vaak op meerdere soorten noten. Maar de allergie kan ook milder verlopen, klachten zijn dan vooral rond de mond. In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Kinderen hebben vaker een cashewnoot-allergie.
Hoe kan het op het etiket staan?
Amandel, Cashewnoot, Hazelnoot, HicanHickory, Kemirienoot, Macadamianoot, Nangainoot, Paranoot, Pecannoot, Pistachenoot, Tamme kastanje, Walnoot.

Weekdieren

Weekdieren zijn mosselen, oesters, inktvissen en slakken. Wie allergisch reageert op weekdieren, reageert ook vaak op schaaldieren.
Waar kunnen we weekdieren vinden?
Aperitiefjes/hapjes, Bouillabaisse, Calamari, Fruits de mer, Frutti di mare, Kruidenmixen, Mediterrane gerechten, Oosterse gerechten, Paella, Pulpo, Salades, Tapas, Vissoep, Zeebanket.
Symptomen bij allergie:
Variërend van jeuk en zwelling in de mond en keel tot levensbedreigende reacties. De klachten treden vooral op binnen 1 uur na consumptie. Meest voorkomende klachten zijn netelroos. Maar ook wel: huidklachten, darm-, ademhalings- en oogklachten.
Hoe kan het op het etiket staan?
Alikruiken, Escargots, Inktvis, Kokkels, Krabnijpers, Kreukels, Mosselen, Octopus, Oesters, Pijlinktvis, Slakken, St. Jacobsschelpen, Wulken, Yabby, Zeekat, Zeeoren, Zeevruchten.

Selderij

Selderij kennen we als blad-, bleek- en knolselderij. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie. Sommigen reageren alleen op rauwe selderij, maar de meesten reageren ook op gekookte selderij. Het allergeen blijft stabiel na langdurige verhitting: meer dan 1 uur bij 1000C. Selderij is een groente die deel uitmaakt van de Schermbloemenfamilie. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd  als specerij in kruidenmixen.
Waar kunnen we het vinden?
Bouillon, Desserts, Erwtensoep, Kant-en-klaargerechten, Kauwgom, Kruidenbuiltje, Kruidenboter, Marinade, Kaas met kruiden, Salades, Saus, Seasoning, Sellerie salade, Soep, Soepgroenten, Stoofschotels, Tafelzuren (augurk/zilverui), Vleeswaren etc. 
Wat kan er op het etiket staan?
Apie, Bladselderij, Bleekselderij, Bosselderij, Eppe, Groene Selderij, Juffrouwmerk, Knolselderij, Selder, Selderij(zaad), Selderie, Sellerie, Struikselderij.
Symptomen bij allergie:
Na consumptie van selderij kunnen oraal allergie syndroom (OAS), maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie optreden. In vergelijking met andere groenten geeft selderij vaak ernstiger reacties.

Vis

Vis is een van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie. Het allergene eiwit in vis is zeer hittestabiel. Dat betekent dat het eiwit allergeen blijft, ook na koken of bakken. Visallergie komt vaker voor bij landen waar men vaak vis eet. Meestal groeit iemand met visallergie er niet overheen.
Waar kunnen we vis vinden?
Bak– en braadproducten, Bouillabaise, Dashi, Kamaboko, Ketjap,  Ikan, Kibbeling, Margarine, Marinade, Oosterse en Scandinavische gerechten, Petis, Pizza, Pudding, Quenelles, Rolmops, Salade, Sambal, Saus, Seasonings, Snoepgoed, Surimi, Sushi, Teri, Toetjes/desserts, Visburger, Voedingssupplementen/preparaten, Worcestershiresaus, Zeebanket.
Symptomen bij allergie:
Consumptie van vis kan leiden tot angio-oedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten, huidklachten en anafylaxie. Vaak komt een combinatie van symptomen voor.
Hoe kan vis op het etiket staan?
Aspic, Bliek, Bokking, Brado, E-nummers 626-629, 
E-nummers 630-635, Fruits de mer, Gelatine, Hollandse Nieuwe, Kaviaar, Kipper, Kuit/ hom, Levertraan, Omega-3-olie, Squalene/ squalamine, Vitamine A (retinol), Vitamine D (calciferol), Zeevruchten.

Sesamzaad

Sesamzaad wordt als hele zaadjes gegeten, bijvoorbeeld ter versiering van brood. De zaadjes bestaan voor ongeveer 50-60% uit olie. Ook wordt sesampasta en sesamolie uit de zaadjes gemaakt. 
Waar vinden we het?
Bladerdeeghapjes, Brood (jes), Crackers, Falafel,  Hummus, Japanse zoutjes, Knäckebröd, Koek, Margarine, Muesli, Oosterse gerechten, Rijstwafels, Roerbakolie, Sigda, Sladressing, Specerijenmix, Tahin, Zoute stengels etc. 
Symptomen bij allergie:
Angio-oedeem, huidklachten, luchtwegklachten, maagdarmklachten tot anafylaxie. Sesamallergie is een nare, heftige allergie. Het zaadje kleeft heel gemakkelijk ergens aan vast. Daardoor het allergeen lastig te vermijden. 
Hoe kan sesam op het etiket staan?
Sesam, Gingelly, Tahini/Tehina

Soja

Soja behoort tot de peulvruchten en is een van de belangrijkste voedselallergenen. Soja wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als structuurverbeteraar, sojalecithine als emulgator, en ‘eiwitvuller’. Sojaolie, sojameel en sojaconcentraat.
Waar kunnen we soja vinden?
Aardappelpuree, bakmixen, Bouillonblokjes, Brood, chocolade, koemelkvrije producten, ijs, ketjap, kruiden-mixen, sausen, Oosterse gerechten, vlees-vervangers, worst, zoutjes etc. 
Symptomen bij allergie:
Angio-oedeem, huidklachten, luchtwegklachten, maagdarmklachten tot anafylaxie.
Hoe kan soja op het etiket staan?
Chiang, Eiwothydrolysaat (zuur), HoisinIsoflavonen, Ketjap, Kinako, Lecitine/ lecithine (E-nummer 322),Miso (smaakmaker, basis voor soepen), Natto, Okara (sojazemelen), Plantaardig eiwit, Shoyu (sojasaus bereid met soja en tarwe), Soja, Soja cellulose (E-nummer 426), Tamari (sojasaus zonder tarwe), Tofu, tofoe, tempeh, tahoe, Toa-tjo, TVP (Textured Vegetable Protein), TSP (Textured Soja Protein), Voedingsvezel, Yuba (vel van verhitte sojamelk), Zetmeel.

Mosterd

Mosterd heeft als belangrijkste ingrediënt mosterdzaden. Er zijn verschillende typen mosterdzaden: witte/gele, bruine en zwarte mosterd. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen en kan als verborgen ingrediënt ernstige allergische reacties veroorzaken. In Nederland is mosterdallergie redelijk zeldzaam, maar in Frankrijk komt het vaak voor.
Waar vinden we het?
Azijn, Chutney, Fritessaus, Groenten op zuur, Kaas, Ketchup currysaus, Marinade, Mayonaise, Piccalilly, Saus, Slasaus, Specerijenmix, Worst, gekruid vlees.
Symptomen bij allergie:
Luchtwegklachten, maagdarmklachten, huidklachten, angio-oedeem en anafylaxie.
Hoe kan het op het etiket staan?
Brassica nigra, brassica juncea, brassica hirta, sinapis alba, mosterdzaad en mosterdzaad.

Lupine

Lupinemeel wordt gemaakt van zaden van de blauwe lupine, ook wel “bonenmeel”. Wordt gebruikt als alternatief voor sojameel (vaak genetisch gewijzigde soja). Lupine lijkt qua voedingsmiddel het meest op pinda’s. Het is een goedkoop product.
Waar vinden we het?
Banket, bladerdeeg, brood, chocolade, dressing, gepaneerde producten, koek, meergranenbrood, pasta, saus, snacks, soep, taartbodems, vegetarische vleesvervangers, vleeswaren, wafels.
Symptomen bij allergie:
Jeuk in de mond en netelroos, angio-oedeem tot ernstige symptomen als anafylaxie zijn gemeld na lupineconsumptie. Ook acute astma en benauwdheid door zwelling in de keel bij een ernstige lupine-allergie komen voor.
Hoe kan het op het etiket staan?
Eiwitconcentraat, lopino, loyu, lupini/tremocos, lupine, lupinemeel, lupinestukjes, okara, voedingsvezel

Sulfiet

Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. 
Waar kunnen we sulfiet vinden?
Azijn, bier, gedroogde groenten en fruit, gelatine, glucosestroop, jam, kruidenmixen, likeuren, Maïzena, Mosterd, gedroogde vis, suikerstroop, vruchtensap, wijn etc. 
Symptomen bij allergie:
De reactie op sulfiet kan mild zijn, maar ook heel heftig. Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. 
Hoe kan sulfiet op het etiket staan?
Conserveermiddel, E-nummer 150 b, E-nummer 150 d, E-nummer 163, E-nummers 220-228, Sulfiet, SO2, Zwaveldioxide, Zwaveligzuur.

Bronvermelding

htpp://www.voedingscentrum.nl 
htpp://www.voedselallergie.nl
htpp://www.wikipedia.nl
htpp://www.khn.nl/allergenen